
Hidden – Land Art Lives ontdekkingstocht naar verborgen Land Art in Flevoland
Wist je dat naast tien iconische landschapskunstwerken uit de collectie Flevoland, er in de provincie nog veel meer –veelal onbekende– kunstwerken op het raakvlak van natuur en landschap liggen? In de Hidden-tour van vrijdag 13 juni 2025 nemen we je mee langs tien ándere, bijna onzichtbare of verborgen kunstwerken. Werken waar je misschien wel eens mythische verhalen van gehoord hebt, maar nog nooit gezien, of waarvan je niet eens wist dat ze er nog waren. We laten je tijdens de tour ook kennis maken met een andere verborgen parel; Kunst op de Bodem, een her-ontdekte film over land art uit 1983.
We doen deze tour vanuit de gedachte dat om vooruit te kunnen kijken, je het verleden ook goed moet kennen. Dat past bij het internationale programma Land Art Lives waarbij we vanuit Jij bent M. samen met Land Art Flevoland en partners werken aan de toekomstvisie voor land art in Flevoland en erbuiten. Hoe kunnen we de kunstwerken behouden én verbinden met andere vormen van land art in de provincie, in Nederland en internationaal?
Programma
In deze Hidden-tour gaan we samen met de deelnemers en een aantal speciale gasten op onderzoek uit naar kunstwerken van Anne Mieke Backer, Roman Signer, Ulf Rollof, herman de vries, Krijn Giezen en diverse andere kunstenaars. Wat is nog zichtbaar, wat is verdwenen, wat waren de gedachten achter de kunstwerken en wie zorgen er voor het behoud of nalatenschap van deze kunstwerken in het landschap van Flevoland?
Tijdens de lunch in De Verbeelding in Zeewolde vertonen we Kunst op de Bodem, een film van cineast Kees Maaswinkel over land art uit 1983. Het Flevolands Archief heeft de film onlangs gedigitaliseerd en in de voorbereiding van deze tour hebben we de film 'her-ontdekt'. Het is een film met unieke beelden van onder andere Piet Slegers, Krijn Giezen en Anne Mieke Backer die voor het eerst in tientallen jaren weer te zien is.
Zoals de titel zegt bezoeken we tijdens Hidden alleen onbekende en meer verborgen werken en dus geen landschapskunstwerken uit de Collectie Flevoland. Wil je die iconische land art bezoeken? Kijk dan naar de bustours en bezoekersinformatie op de site van Land Art Flevoland.
Wanneer, waar, kosten:
Vrijdag 13 juni 2025 van 09.30 - 16.30 uur met na afloop (optioneel) de opening van de tentoonstelling Ruum voor land art bij Jij Bent M. in Almere.
Start vanaf het paviljoen van M. in Hortus Almere (met prima gratis parkeerplekken) en een extra op- en afstapplaats op NS station Almere Centrum.
Kosten: € 25,- inclusief de busreis, een vegetarische lunch, filmvertoning en borrel na afloop.
Koop nu een ticket voor de Hidden-tour
De Hidden-tour is gericht op beheerders, (kunst)historici, kunstenaars, erfgoedspecialisten en iedereen die bovengemiddeld in landschapskunst is geïnteresseerd. Het wordt een hele leuke en intensieve dag waarbij we deelnemers vragen actief te participeren. We reizen met de bus en stoppen regelmatig en maken diverse wandelingen door soms best woeste natuur. Goede schoenen en -kleding raden we aan.
[Meer informatie onder de afbeeldingen]
Meer achtergrond informatie over de Hidden tour van Land Art Lives
Op pad met verleden en toekomst
Tijdens deze speciale Land Art Lives ontdekkingstocht gaan we samen op zoek naar de geschiedenis, achtergronden en mogelijke toekomst van land art in Flevoland. Tussen 2021 en 2024 zijn vier werken uit de collectie Land Art Flevoland gerestaureerd: Observatorium (Robert Morris), De Groene Kathedraal (Marinus Boezem), Sea Level (Richard Serra) en Aardzee (Piet Slegers). Zonder deze herstelwerkzaamheden zouden ze langzaam vervagen of verdwijnen. Zo was Aardzee van Piet Slegers zijn vorm aan het verliezen door bodemdaling en begroeiing. Dankzij een gezamenlijke inspanning van Land Art Flevoland, provincie Flevoland en Het Flevo-landschap is het werk behouden voor de toekomst.
Opdrachtreeks ‘Ruimtelijke projecten’ door Ministerie van CRM
Aardzee werd in 1982 gerealiseerd via de rijksregeling ‘Ruimtelijke Projecten’ van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM). Ook Levende Huizen, ook wel bekend als Monument voor een woningwetwoning, van Anne Mieke Backer in Almere en Schuilhuttenplan van Krijn Giezen in Zeewolde kwamen uit deze regeling voort — twee bijzondere voorbeelden van vroege landschapskunst in Nederland. Tijdens onze ontdekkingstocht brengen we o.a. een bezoek aan Monument voor een woningwetwoning in de Leeghwaterplas in Almere, hersteld in 2023 door buurtbewoners van de Buurtbeheergroep De Eilanders. Ook brengen we een bezoek aan de Schuilhutten van kunstenaar Krijn Giezen in het Harderbos bij Zeewolde die een paar jaar geleden door inzet van een aantal vrijwillige ambassadeurs uit de kunstwereld door Natuurmonumenten weer in ere zijn hersteld. Tijdens de Land Art Lives ontdekkingstocht ontdek je de verhalen achter deze . We vertonen tijdens de lunch in De Verbeelding in Zeewolde exclusief Kunst op de Bodem, een film die we in voorbereiding van deze tour herontdekten in Het Flevolands Archief. De film gaat over de kunstopdrachten in de jaren ’70 en bevat unieke beelden van Krijn Giezen (1939 – 2011), Piet Slegers (1923 – 2016) en Anne Mieke Backer.
De Verbeelding
We staan ook stil bij verdwenen of beschadigde werken die in Zeewolde in de periode 2000-2003 zijn gerealiseerd vanuit De Verbeelding kunst landschap natuur. Vanuit dit initiatief werden internationaal bekende kunstenaars uitgenodigd om kunstwerken te realiseren in en rondom het landschap van De Verbeelding in Zeewolde. Welke kunstwerken zijn er nog? Welke sporen zijn er nog te traceren? En wat waren de gedachten achter deze kunstwerken? Samen met Ella Derksen - Embedding the Arts (voormalig directeur van De Verbeelding en Kunstcentrum Flevoland) en Truus Visser, betrokken bewoner en ambassadeur van Land Art in Flevoland gaan we op zoek naar sporen van kunstwerken van o.a. herman de vries, Ulf Rollof en Ann Veronica Janssens.
Samen zorgen voor land art
Hoewel een aantal kunstwerken in de loop van de tijd helaas zijn verdwenen, zijn er ook kunstwerken behouden en hersteld – veelal door vrijwillige inzet van bewoners of andere betrokkenen die het belang van de kunstwerken naar voren brachten. Wat kunnen we hiervan leren? Hoe kunnen we lokale betrokkenheid koppelen aan kennis over deze kunstwerken om zo gezamenlijk een duurzame toekomst voor deze kwetsbare kunstwerken in de openbare ruimte te genereren? Wat is de rol van bewoners, overheden en kunstenaars hierin? En hoe kunnen we bij toekomstige opdrachten al rekening houden met duurzaam beheer?
Ga vrijdag 13 juni mee op pad met Land Art Lives en ontdek hoe verleden, heden en toekomst samenkomen in het landschap en de landschapskunst in Flevoland.