Over Land Art Lives
Waarom is land art juist in deze tijd relevant? Wat zijn haar nieuwe verschijningsvormen? Hoe gaan we om met deze vaak vergankelijke kunstwerken? En hoe werpt land art licht op de urgente ecologische en maatschappelijke vraagstukken van dit moment?
Met het programma Land Art Lives zoekt Kunstmuseum M. in nauwe samenwerking met Land Art Flevoland naar antwoorden op deze vragen tijdens een internationale conferentie op 3 oktober 2024 in Lelystad. Voorafgaand vinden verdiepende activiteiten plaats, waarbij makers, eigenaren en andere experts het gesprek aangaan over de toekomst van land art in Flevoland, Nederland en de rest van de wereld.
Op dit platform vind je alle aankondigingen, nieuws, blogs en verslagen van events. Het blijft ook na de conferentie online als kennisbron en om toekomstige events aan te kondigen.
Wat is land art?
Land art is een idee, impuls of beweging die het landschap opzoekt als een plek om kunst te maken. Kunst die over dat landschap gaat, die het je laat ervaren, ermee experimenteert en erop reflecteert.
De begintijd van land art was sterk verbonden met de anti-institutionele geest van de jaren zeventig en andere kunstvormen die daaruit ontstonden, zoals performance, minimalisme, conceptuele kunst en nieuwe media. Inmiddels hebben de instituties waartegen kunstenaars zich destijds afzetten land art omarmd. Het genre is een vorm van kunst-in-opdracht geworden en de ideeën hebben zich verder ontwikkeld. Inmiddels is er sprake van een geschiedenis, een canon en een levendige, meervormige en veranderlijke praktijk.
Land art werd en wordt over de hele wereld gemaakt: van Rusland tot Japan tot Brazilië, Amerika en Europa. Deze kunstvorm wordt met name geassocieerd met grootschalige, monumentale kunstwerken in de uitgestrekte Amerikaanse woestijn. Dat beeld behoeft bijstelling.
Voorprogramma
Met een aantal events over specifieke onderwerpen en op verschillende locaties bereiden we de weg naar de conferentie op 3 oktober 2024. Ze laten zien welke onderwerpen en vragen spelen vanuit verschillende perspectieven, zoals bijvoorbeeld vanuit het eigendom en beheer van land art en het programmeren en creëren ervan. Door deze events samen met onze partners te organiseren, verstevigen we ons netwerk en breiden we het speelveld van land art uit in Flevoland, Nederland en daarbuiten.
Internationale conferentie
Op 3 oktober 2024 komt alles samen tijdens een internationale conferentie in het Agora Theater in Lelystad. We beginnen de dag met verschillende internationale sprekers waaronder Humberto Moro van Dia Art Foundation, Lisa Le Feuvre van Holt/Smithshon Foundation, Britta Peters van Urbane Künste Ruht en Anja Novak van Universiteit van Amsterdam. In de middag vinden parallelle werksessies over de toekomst van de land art plaats. De dag wordt voorgezeten door Meta Knol. Naast het programma is er veel gelegenheid om elkaar te ontmoeten en je verder te verdiepen in lees- en archiefmateriaal.
Voor wie
Land Art Lives is interessant voor kunstenaars, eigenaren van land art, academici, kunsthistorici, beheerders, restaurateurs, beleidsmakers, landschapsontwerpers, erfgoedspecialisten, liefhebbers van land art en vele anderen.
Wie zijn wij?
Land Art Lives is een internationaal programma ontwikkeld door Kunstmuseum M. in nauwe samenwerking met Land Art Flevoland.
Het programmateam bestaat uit Anne Reenders en Martine van Kampen (samenstelling), Lot Meijers (productie), Anne van de Dool (teksten) en Michel Langendijk (communicatie).
Voor Land Art Lives werken we samen met:
– Stroom Den Haag
– Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
– Universiteit van Amsterdam
– Flevolab
– Holt/Smithson Foundation
– Land Art Contemporary
Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Almere 2.0, Gemeente Almere, Provincie Flevoland, Mondriaan Fonds en het Cultuurfonds. Verder met dank aan Institut Français NL, het Nederlands consulaat-generaal in New York en de editorial board: Lisa Le Feuvre (Holt/Smithson Foundation), Anja Novak (UvA), Vincent de Boer (Stroom, Den Haag) en Simone Vermaat (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Contact
Je kunt het projectteam van Land Art Lives snel bereiken via info@landartlives.nl.
Neem voor PR en persvragen contact op met Michel Langendijk via press@landartlives.nl of 06-40963010