Home

NL

EN

Home Programma Nieuws & Blogs Nieuwsbrief Verslagen Over Land Art Lives

NL

EN

Wagon Station Encampment (2015) van Andrea Zittel, foto Anne Reenders / Kunstmuseum M.
16 mei 2024 

Reisverslag: High Desert Test Sites van Andrea Zittel

Bij het Joshua Tree National Park bezoeken Anne en Martine een bijzondere locatie met diverse werken van Andrea Zittel. Dit is een verslag van Martine.

Andrea Zittel, High Desert Test Sites

Bij Andrea Zittels High Desert Test Sites krijgen we een rondleiding van directeur aryn kresol, die er naar uitkijkt ook meer van ons te horen, en op onze excuses voor alle organisatorische en financiële vragen uitroept: “No problem, let’s nerd out!”. Aryn is sinds het najaar van 2023 werkzaam in het complex van werk- en verblijfruimtes, dat kunstenaar Andrea Zittel op een stuk land bij het Joshua Tree National Park een paar uur rijden van Los Angeles heeft ontwikkeld.

Capsules om te overnachten

‘Test sites’ kunnen in deze contreien ook verwijzen naar militaire of industriële terreinen waar bijvoorbeeld kernwapens werden uitgeprobeerd. Ook dat soort activiteiten zijn natuurlijk gebaat bij een afgelegen ligging en goedkope grond - iets wat de omgeving voor kunstenaars aantrekkelijk maakt. Maar deze High Desert Test Sites zijn in de jaren negentig opgezet rondom de vraag: hoe kan je in deze hete, dorre omgeving met eenvoudige middelen goed leven? Zittel maakte minimalistische sculpturen die over het voorste deel van het terrein liggen uitgestrooid, en ontwierp capsules om in te overnachten en openluchtateliers om in te werken. Er zijn textiel- en keramiekwerkplaatsen en een bibliotheek.

Denken aan de Noordoostpolder

We moesten erg denken aan de boerderij van Studio Makkink & Bey in de Noordoostpolder, waar met studenten allerlei vragen onderzocht worden die direct aan de omgeving zijn gerelateerd. We ontmoeten enkele kunstenaars die aan het werk zijn en bewonderen ook de bloeiende cactussen. In een zanderige wand naast een van de studio’s hebben grondeekhoorns een rij holletjes gemaakt, die lijken op de rotswoningen die oorspronkelijke Amerikanen eeuwen geleden in de canyons maakten. Ook zij weten wel hoe je in deze contreien goed kunt leven.

Wagon Station Encampment (2015) van Andrea Zittel, foto Martine van Kampen / Land Art Flevoland
High Desert Test Sites van Andrea Zittel, foto's Anne Reenders / Kunstmuseum M.