Home

NL

EN

Home Programma Nieuws & Blogs Nieuwsbrief Verslagen Over Land Art Lives

NL

EN

Noah Purifoy panorama Foto Anne Reenders, Kunstmuseum M.
15 mei 2024 

Reisverslag: Noah Purifoy Desert Art Museum

Anne en Martine bezoeken in de buurt van Los Angeles het Noah Purifoy Desert Art Museum. Dit zijn de notities van Martine.

Noah Purifoy’s Outdoor Desert Art Museum

Vandaag bezochten we dit bijzondere park, een stukje van de desert vlakbij Joshua Tree National Park, waar kunstenaar Noah Purifoy zich te buiten is gegaan aan het bouwen van maffe installaties, samengesteld met van alles en nog wat. De plek is erg verwant aan andere plekken waar kunstenaars op afgelegen locaties jaren werken aan enorme installaties: denk aan Michael Heizers City en James Turrells Roden Crater, maar ook aan Anselm Kiefers studiocomplex in de Provence. Maar anders dan deze eenzame, sacrale en wellicht megalomane monumenten is dit een erg menselijke plek.

Sociale verandering

Purifoy maakte zich gedurende zijn loopbaan sterk voor sociale verandering, met name wat betreft de positie van zwarte Amerikanen. Zijn vroegste werk maakte hij met brokstukken van de Watts Rebellion in Los Angeles, een opstand in augustus 1965, na de gewelddadige arrestatie van twee zwarte mannen in de wijk Watts. Naast grote sculpturen, waarin oude computers, kinderwagens en getimmerde kruisen figureren, bouwde hij ook kleine theaters en studio’s en zelfs een White House opgetrokken uit wc-potten. Zijn Earth Piece uit 1999 bestaat uit een soort open mijncomplex, met bruggen en poorten en twee bomen van gips en staal. Ook hier gaat het om een vermenselijkte vorm van kunst in het landschap.

Mens en landschap

Purifoy biedt geen eenzame, tempelachtige ervaring, maar verwijzingen naar hoe de mens het landschap zowel doorleeft als gebruikt voor grondstoffen, energie en wonen. Het kunstwerk past naadloos in de omgeving, waar de woestijnvlakte bespikkeld is met lage, vaak zelfgebouwde huizen met stukken grond waar autowrakken, vervallen schuurtjes en schroot zich verzamelen.

Bekijk hier de andere (visuele) reisverslagen.

Noah Purifoy Desert Art Museum, foto Martine van Kampen / Land Art Flevoland
Noah Purifoy Desert Art Museum, panoramafoto Anne Reenders / Kunstmuseum M.