Home

NL

EN

Home Programma Nieuws & Blogs Nieuwsbrief Verslagen Over Land Art Lives

NL

EN

7 mei – 8 mei 2024

Reisverslag: The Lightning Field door Walther De Maria

Martine van Kampen bezocht tijdens de Land Art Lives rondreis het werk The Lightning Field van Walter De Maria. Dit is haar korte verslag.

Walter de Maria – The Lightning Field

Dit is de lucht boven het kunstwerk The Lightning Field van Walter De Maria. Je bezoekt het door een reservering te maken bij de Dia Art Foundation*, die het in eigendom heeft en beheert. Vervolgens meld je je bij een klein kantoortje in Quemado, in west New Mexico en word je met maximaal vijf andere gasten naar de locatie gereden. Je verblijft samen in een blokhut naast het werk, om het kunstwerk een etmaal lang te kunnen meemaken.

Geest van het minimalisme

The Lightning Field is een land art-werk dat goed laat zien dat de geest van het minimalisme door deze stroming waart. Het heeft een ongekende precisie: de metalen palen zijn op de flink ongelijke ondergrond allemaal zo geplaatst dat hun bovenkanten precies een plat vlak vormen, en ze ook strak in rechte en diagonale lijnen staan opgesteld. Het boek in de blokhut, dat ook geen plaatjes bevat, vermeldt dat de afstanden tussen de palen een uiterste afwijking hebben van 1/25e inch.

Geen foto’s maken

De kunstenaar en de Dia Art Foundation verzoeken bezoekers vriendelijk om geen foto’s te maken: het kunstwerk is er om beleefd te worden. Ik herinner me dat dat ook het geval was bij de kunstwerken van Donald Judd in Marfa, Texas – ook zo’n uitgesproken minimalist. Eigenlijk is dat fijn: je kunt eindeloos lopen en kijken, dwalen en peinzen, zonder met je camera bezig te zijn. Maar afijn – dat is dus de reden dat dit een foto is van de lucht boven The Lightning Field.

*Humberto Moro van de Dia Art Foundation is een van de sprekers op de Land Art Lives Conferentie.

Bekijk hier alle reisverslagen.